WIJNOOGST FRANKRIJK 2023

WIJNOOGST FRANKRIJK 2023

De oogstimpressies weergeven voor een gans land of zelfs een bepaalde streek is niet gemakkelijk. De weersomstandigheden kunnen op korte afstand erg verschillen, denk maar aan hagelbuien of ziektes in de wijngaard. ook een juiste of verkeerde beslissing van de wijnmaker kan bepalend zijn. Hier toch een impressie van enkele wijnstreken :
Collega Gino was opnieuw aanwezig tijdens de pluk in Meursault (Bourgogne) op het domein Coche-Dury. De oogst was voor het 2de jaar op rij qua kwantiteit zeer bevredigend. De witte druiven (chardonnay en aligoté) zijn van een uitstekende kwaliteit. In rood (pinot noir) moest veel getrieerd worden omdat er toch behoorlijk wat druiven iets mindere kwaliteit vertoonden. Enkel het beste fruit wordt weerhouden.
In Bordeaux is er erg veel verscheidenheid en kende het wijnjaar 2023 tal van hindernissen. Veel wijnboeren verloren opbrengst door de ziekte Meeldauw. Zeker wie volledig bio werkt, kende veel verliezen. Sommigen plukten in de regen, anderen hebben gelukkig gewacht en geprofiteerd van het mooie septemberweer. De kwaliteit zal erg verschillend zijn.
In de Languedoc hetzelfde beeld. Een grote verscheidenheid tussen de subregio's. Wij waren net na de oogst in de regio en stelden vast dat de wijnbouwers zich grote zorgen maken over het klimaat. Niet de warmte maar wel de droogte is een probleem. Bij Domaine Lafage (Roussillon) en Château de Grézan (Languedoc) rekent men bvb op een verlies van 30-40% door de droogte. Bij Domaine Gassier (Costières de Nîmes) zijn de cijfers positiever. 
In Champagne haalde men een grote oogst binnen en hopen we dat de prijsstijgingen nu eindelijk een halt worden toegeroepen...
In Jurançon was de oogst desastreus. Getroffen door vorst, hagel en ziektes is de oogst miniem (maar daarom niet slecht...). De Jura scoorde net als Bourgogne zeker in volume (eindelijk). De kwaliteit zag er alvast ook prima uit !

Meer artikels

START OF SUMMER S-A / 28 JUNI 2024 / 18u

Op vrijdag 28 juni 2024  zijn julllie welkom op onze jaarlijkse Start of Summer met...

TASTING DE TRAFFORD / 29 maart 2024 / 19u30

Wijnmaker David Trafford komt op 29 april naar Roeselare. We organiseren een tasting in Bistro...

LENTEOPENDEUR XL 20-21 APRIL 2024

Op 20 en 21 april zijn er de Lenteproefdagen van De Vinotheek. Omdat deze degustatie in XL...

WIJNTRIP LANGUEDOC / ROUSSILLON / PROVENCE 2023

Begin oktober trokken we naar enkele wijndomeinen in het zuiden van Frankrijk. 4 Mooie bezoeken...

CURSUS LEREN PROEVEN / REVIEW

Deze lente volgden de deelnemers een erg interessante wijncursus onder de deskundige begeleding...

Wij maken gebruik van cookies

De website van Vinotheek maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie